ЕТАИ
Здружение за електроника, телекомуникации, автоматика и информатика

Финансиски помогнато од


МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД Скопје

Aгенција за електронски комуникации

Cisco

Неотел

S&T

Siskon

Симпозиум „Паметен Град“

19ти февруари 2016 година, Скопје, МакедонијаДобредојдовте на ЕТАИ 2015 (24-26 септември, 2015)

ЕТАИ 2015 е дванаесетта од серијата конференции организирани од Здружението за ЕТАИ на Република Македонија. Претходните ги вклучуваат ЕТАИ '82, '85, '89, '93, 2000, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011 и 2013. Традиционално, конференцијата се одржува во амбиентот на богатата реткост на природата и културата на Охридското крајбрежје, заштитено од УНЕСКО. Намената на конференцијата, сообразно со нејзиниот заемно-дисциплинарен карактер, е изучување и експанзија на теориските и апликативните аспекти во електрониката, телекомуникациите, автоматиката и информатиката. Целта на конференцијата е да обезбеди форум за презентација и дискусија на состојбата и развојните правци на областите што ги покрива ЕТАИ во Република Македонија и пошироко. Се очекува да се развие дискусија за различните концепти, методи и технологии и да се разменат погледи од експерти од различни профили од земјата и странство


ПРЕТСЕДАТЕЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА

проф. д-р Гоце Арсов


КОПРЕТСЕДАТЕЛИ НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА

Мирослав Јовановиќ, проф. д-р Миле Станковски

Пленарни предавачи

Ни претставува особено задоволство да ги најавиме пленарните предавачи на ЕТАИ 2015:


Dr. Jan Van der Spiegel

Professor of Electrical and Systems Eng

University of Pennsylvania, PA, USA

http://www.seas.upenn.edu/~jan/


Dr. Simon Deleonibus

Chair IEEE Electron Device Society

SRC Region 8 Chief Scientist/Directeur Scientifique

CEA, LETI, France

http://www.aanda.org/doc_journal/doc/epjap/board/cv_deleonibus.pdf


Dr. Sebastian Engell

Dr. Sebastian Engell

Professor at the Chair of Process Dynamics and Operations

Technische Universität Dortmund, Germany

http://www.dyn.bci.tu-dortmund.de/en/staff/head/222-lebenslauf


Dr. Nikola Serafimovski

Director, Product Marketing

pureLiFi Ltd, Edinburgh Technology Transfer Centre

http://purelifi.com/about-us/people/


Prof. Petri Mähönen

Professor, Head of Institute

Institute for Networked Systems - RWTH Aachen University

https://www.inets.rwth-aachen.de/96.html


Prof. GAO Huijun

Professor, Director of Institute

Research Institute of Intelligent Control and Systems - School of Astronautics, Harbin Institute of Technology

http://homepage.hit.edu.cn/pages/gaohuijun/2

Тркалезни маси

Ни претставува особено задоволство да ги најавиме тркалезните маси на ЕТАИ 2015:


1) Тркалезна маса "Entrepreneurship"

Модератори:
a. Јасмина Поповска, Директор на Фонд за инвестиции и технолошки развој на РМ,
b. Ирена Чаушевска, Ко-сопстевник и Директор на “New man’s business accelerator”,
c. Др. Никола Серафимовски, Директор за Продуктен маркетинг на “pureLiFi” од Единбург, В. Британија


2) Тркалезна маса "Cyber Security"

Модератори:
a. Марјан Стоилковски (МВР, Биро за Јавна Безбедност),
b. Мане Пиперeвски, Специјалист за заштита на податоци, сопственик на приватна фирма,
c. Стевица Јосифовски, Адвокат


ОРГАНИЗАТОР

ЕТАИ - Здружение за електроника, телекомуникации, автоматика и информатика на Република Македонија


Универзитет “Св. Кирил и Методиј” - СкопјеФакултет за електротехника и информациски технологии - СкопјеМакедонска секција на IEEEОддел за телекомуникации при македонската IEEE секцијаЗдружен оддел Кола и системи, Компјутациона интелигенција и Системи на управување - CAS/CIS/CS, при Македонската секција на IEEEМакедонска Секција Здружен оддел за електронски компоненти, инструментација и мерења и полупроводничка електроникаОддел за процесирање на сигнали при македонската IEEE секцијаОддел за инженеринг во медицината и бијологијата при македонската IEEE секцијаУниверзитет “Св. Климент Охридски” - БитолаТехнички факултет – БитолаИнженерска институција - СкопјеМинистерство за образование и наукаАгенција за аудио и аудиовизулени медиумски услуги